Peppi – Tavoitteena agilityvalio
lue edistymisestä täältä

Agility lyhyesti

Agilityssa ihmisen ohjaama koira suorittaa tuomarin suunnitteleman esteradan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Ohjaaja liikkumalla, kehonsa liikkein ja ääntään käyttäen ohjaa koiraa suorittamaan radalla olevat esteet. Parhaimmillaan agilitysuoritus on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä. Lajissa voi kilpailla tai sitä voi harrastaa ihan vain omaksi ja koiran iloksi.

Tyypillisesti agilityä aletaan harjoittelemaan n. vuoden ikäisen koiran kanssa, kun koiran rakenne on riittävän kehittynyt. Nuoremmankin kanssa voi aloittaa ns. pentuagilityssä, mutta silloin koiraa rasittavia esteitä ei vielä harjoitella. Useimmat agilityseurat järjestävät myös alkeiskursseja, joista on hyvä aloittaa agilityharrastus turvallisesti. Esteet tulee aina opetella oikein ja osaavan ihmisen valvonnassa, jottei niitä opetella väärin tai aiheuteta koiralle loukkaantumisriskiä. Eli vaikka kuinka mieli tekisikin rakentaa omaan pihaan oma agilityrata, sitä kannattaa välttää ainakin siihen saakka kun itse ohjaajana tietää mitä tekee.  Koira oppii esteet todella nopeasti, suurin haaste agilityssä onkin itse ohjaajalla. Kuinka ohjata koira oikein? Suurin osa agilitykisoissa ja -radoilla sattuvista virheistä on täysin ihmisen ohjauksesta johtuvia ja harvemmin koiran virheistä johtuvia.

Agilityssä kisataan 1, 2 ja 3-luokissa, agility- ja hyppyradoilla. Kisaradalla on yleensä 12–20 estettä, joista vähintään seitsemän tulee olla tavallisia hyppyesteitä. Muita esteitä ovat muun muassa kontaktiesteet (keinu, A-este, puomi), pituus, muuri, rengas, pöytä ja tunneliesteet eli umpi- ja avotunneli (pussi ja putki).  Hyppyradalla ei ole kontaktiesteitä.

Kilpailuihin saavat osallistua yli 18 kuukautta vanhat koirat, jotka on tunnistusmerkitty ja rekisteröity. Kisaaminen aloitetaan aina 1-luokassa, josta koira siirtyy 2-luokkaan saatuaan kolme 0-tulosta eli täysin virheetöntä ja ihanneajassa suoritettua kisarataa vähintään kahden eri tuomarin tuomaroimana.

2-luokassa vaatimustaso nousee ja koiran tulee saavuttaa  kolme luokkanousuun oikeuttavaa (LUVA) 0-tulosta. LUVA:n saaminen määräytyy samassa luokassa kisaavien koirien määrästä. Esimerkiksi alle kymmenen koiraa käsittävässä luokassa vai voittaja voi saada LUVAn.  

Siirtyessään luokkien välillä koira saa agilitysertifikaatin.

3-luokka on korkein luokka ja siellä tavoitteet kohdistuvat Agilityvalion arvoihin sekä arvokisoissa kisaamisoikeuteen. Koira saa agilityvalion (AVA) arvon voitettuaan kolme kertaa kolmosluokassa nollatuloksella sekä saatuaan vaadittavan näyttelytuloksen (H). Lisäksi ensimmäisen ja viimeisen nollavoiton välillä tulee olla kulunut aikaa 1 vuosi  1 vrk. Voitoista vain yksi saa olla hyppyradalta ja voittojen tulee olla kahden eri tuomarin radoilta. Arvokilpailuihin (Suomen mestaruus, maailman mestaruus), koirakko saa osallistua vuosittain Suomen agilityliiton vahvistamien kriteerien perusteella.

Lähteet: http://www.agilityliitto.fi, http://fi.wikipedia.org/wiki/Agility, Satu Kivioja

Peppi, Truozzy’s Off The Record – Tavoitteena agilityvalio

Peppi aloitti agilityuransa jo kolmen kuukauden iässä, silloin lähinnä leikin varjolla erilaisia ohjauskuvioita harjoitellen. Lisäksi verkkokeppien avulla Peppi meni sata lasissa keppejä hyvin pienestä pitäen. Tämä tosin osoittautui myöhemmin ajan haaskaukseksi, koska Peppi ei oppinut keppejä verkkojen avulla. Käytännössä kuitenkin Pepin kanssa on harjoiteltu agilityä jo ihan pennusta saakka, huomioiden kuitenkin kokoajan nuoren koiran kesken kehityksen oleva rakenne esim. esteharjoittelussa. Vuoden ikään mennessä Pepillä oli vauhtia agilityradalla enemmän kuin tarpeeksi, mikä aiheutti ohjaajalleen Sadulle aivan uuden haasteen.. Aiemmin Satu oli tottunut ohjaamaan suhteellisen hidasta koiraa, jonka kanssa ehtii juoda vaikka kahvit kesken radan, mutta Pepin kanssa ohjauksen kanssa pitää olla ajoissa ja tarkkana kokoajan. Jos et ole ajoissa, Peppi kyllä keksii itse ihan oman reitin, mitä pitkin mennään. Lisäksi Pepistä on kehkeytymässä aikamoinen putkihullu, se sinkoaa putkeen aina kun mahdollista.

Nyt Peppi on lähes kisaikäinen, mutta ei missään nimessä valmis kisaamaan. Tavoitteena on aloittaa Pepin kanssa kisaaminen aikaisintaan keväällä 2011, mikäli tyttö on ns. estevarma eli osaa kaikki esteet niin, että siihen voi luottaa. Talven Peppi harjoittelee vähintään kerran viikossa Villähteen Agilityurheilijoiden Tosikkoryhmässä, joka on tavoitteellisesti harjoittelevien oma ryhmä. Pepin tavoite on Agilityvalio ja kisaaminen aloitetaan vasta sitten, kun tyttö on varma menijä, jotta Agilityvalion arvo voidaan toteuttaa mahdollisimman vähäisillä alemmissa kisaluokissa kisaamisilla.

Tässä mennään tällä hetkellä, vauhtia riittää jo ihan uskomattomaan nopeuteen:
katso videoita.

4kk ikäisenä
4.10.2010.
14.11.2010